Nabídka vín
Ceník vín roč. 2016

Sauvignon 2015 – zemské polosuché 0,75 l 130,- Kč
Ryzlink vlašský 2016 -zemské polosuché 0,75 l 100,- Kč
Ryzlink rýnský 2016 – zemské polosuché 0,75 l 130,- Kč
Sauvignon 2016 – zemské polosuché 0,75 l 130,- Kč
Sauvignon 2016 – výb. bob. polosuché 0,75 l 210,- Kč
Pálava 2016 -zemské polosuché 0,75 l 150,- Kč
Pálava 2017 – výb. hroz. polosuché 0,75 l 180,- Kč
Pálava 2018 – výb. hroz. polosuché 0,75 l 180,- Kč
Ryzlink vlašský 2018 – poz. sběr polosuché 0,75 l 120,- Kč
Ryzlink rýnský 2018 – zemské suché 0,75 l 130,- Kč
Veltlínské zelené 2018 – zemské polosuché 0,75 l 100,- Kč
Muškát Ottonel 2018 – zemské polosuché 0,75 l 120,- Kč
Rulandské šedé 2018 – jakostní suché 0,75 l 130,- Kč
Sauvignon 2018 – poz. sběr polosuché 0,75 l 140,- Kč
Červená vína z CHZO
Dornfelder 2018 – zemské suché 0,75 l 140,- Kč
Svatovavřinecké 2018 – zemské suché 0,75 l 120,- Kč
Modrý portugal 2018 – zemské suché 0,75 l 120,- Kč
Tradice
Kvalita
S láskou

Degustace
Zajímají Vás naše vína?
Pěstované odrůdy
Modré odrůdy
Portugalské modré
Portugalský původ odrůdy nebyl potvrzen. Nejvíce se rozšířila v Rakousku, odkud se dostala do našich oblastí. Dozrává raně, do druhé poloviny září. Vína poskytuje velmi harmonická, lehčí, s nižším obsahem kyselin a jemnou květinovou vůní. Pro svou ranost bývá často využívána pro výrobu tzv. Svatomartinských vín.
Svatovavřinecké
Původ není přesně znám, ale pravděpodobně pochází z Francie, i pro svoji genetickou příbuznost s rulandskými odrůdami. Dnes se pěstuje již jen v Rakousku a u nás, protože jsou její vína tvrdá a hrubá. Mladá vína tmavě granátové barvy s fialovými odstíny mívají někdy vyšší obsah kyselin a aroma višní, někdy černého rybízu. Lahvově zralé vavřince dosahují aroma povidel a sušeného ovoce..
Frankovka
Patří k nejcennějším u nás pěstovaným odrůdám. Její bujný růst, dobrá mrazuodolnost a dobrá plodnost nově vyšlechtěných klonů jsou hlavními předpoklady pro větší rozšíření. K tomu přistupuje i výborná jakost červených vín a to jen tenkrát, je-li Frankovka vysazena v teplé oblasti v nejlepších viničních polohách. Zrání hroznů bývá pozdní. Vína jsou velmi plná při úměrné sklizni a z dobře vyzrálých hroznů. Mimořádně se hodí k archivaci nebo zrání v barikových sudech.
Rulandské modré
Je tradiční odrůdou jak v Čechách, tak na Moravě. Je hlavní odrůdou dvou francouzských vinařských oblastí – Burgundska a Champagne. Odrůda vyžaduje teplé a slunné polohy. Vína poskytuje kořenitá, světlejší cihlově červené barvy, s vůní jahod nebo černých třešní, v chuti jemně hořkomandlové, u vyzrálejších vín až kouřovité nebo po tlejícím listí. Kyseliny a třísloviny jsou harmonizovány.
Zweigeltrebe
Je křížencem Frankovky a Svatovavřineckého. Pochází z Rakouska, kde se někdy setkáváme též s názvem Rotburger. Je bujného růstu, má dobrou odolnost proti mrazům a sklizně dává pravidelné a bohaté. Poskytuje vína granátové barvy, ovocně kořenitá, často připomínající višně a drobné bobulové ovoce.
André
Jedná se o moravskou odrůdu vyšlechtěnou křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Odrůda vyžaduje dobré, slunné, teplé polohy. Barevně se jedná o intenzivnější vína. Kvůli své vysoké plodnosti je nutná redukce sklizně, jinak se získají vína s vyšším obsahem kyselin.
Dornfelder
Dornfelder je původem německá odrůda, kde je dodnes velmi důležitou modrou odrůdou. Stále častěji se s ní ale setkáváme také u nás, kde se jí díky optimálním klimatickým podmínkám velmi daří.
Bílé odrůdy
Ryzlink vlašský
Předpokládá se, že tato odrůda prochází z Francie. Zrání je velmi pozdní, dozrává v polovině října. Kvůli svému pozdnímu dozrávání vyžaduje dobré polohy. Vína z této odrůdy mívají svěží kyselinu a jemné aroma připomínající luční kvítí, někdy až lipový květ. V dobrých polohách na Mikulovsku je možné sklízet hrozny velmi pozdě a vyrábět výborné pozdní sběry i výběry, které i při vysoké zralosti hroznů nepostrádají kyseliny a nejsou fádní.
Veltlínské zelené
Pravděpodobně pochází z Rakouska, kde je taky hlavní pěstovanou odrůdou révy. Odrůda není náročná na stanoviště ani půdu. Z dobře vyzrálých hroznů poskytuje plná vína se zelenožlutou barvou a kořenitou nebo muškátovou až medově lipovou vůní. Z hroznů z kamenitých půd může vzejít víno jemných mandlových tónů v chuti, na sprašových půdách spíše kořenitých a pepřnatých tónů.
Neuburské
Pochází z Rakouska a nejvíce se rozšířilo na Moravě v druhé polovině 19. století. Víno je plné, harmonické, zlatožluté barvy, přecházející při zrání do znatelně viskózního stavu. Archivací se z vína stává velmi atraktivní víno se sametovou dochutí.
Sylvánské zelené
Kdysi bylo Sylvánské zelené nejrozšířenější odrůdou na Moravě, a proto se mu říkalo lidově „Morávka“. Bylo do určité míry vytlačeno z výsadeb Neuburským. Je slabšího růstu, má husté olistění a dřevo vyzrává špatně. Mrazuodolnost je nízká. Vyžaduje dobré polohy a živné půdy. Vína jsou poměrně neutrální, po vyzrání na láhvi velmi harmonická a plná.
Rulandské bílé
Tato odrůda se u nás pěstuje od nepaměti a zřejmě bylo dovezeno cisterciáky z Burgundska nebo později Karlem IV. Nejvhodnější jsou záhřevné půdy, dostatečně vlhké. Odrůda má řadu variant a bylo vyselektováno mnoho klonů s různými vlastnostmi. Poměrně často dosahuje přívlastkových cukernatostí. Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá extraktivními látkami. Ležením se taková vína ještě více zaplňují a získávají na viskozitě, jejich barevné tóny se zvýrazní a původní svěží aroma se mění na vůni hrušek, červeného ovoce nebo i lískových oříšků.
Rulandské šedé
Uvádí se, že odrůda vznikla pupenovou mutací Rulandského modrého v Burgundsku. Odrůda je v poslední době hodně oblíbena, především ve vínech vyšších jakostních stupňů. V těchto případech tvoří, zvláště po nazrání v lahvi, pěkné chlebnato-medové tóny.
Ryzlink rýnský
Tato odrůda pochází pravděpodobně z Porýní, kde vznikla jako semenáč ze samovolného křížení plané révy vinné s některou z místních starých odrůd. Dnes se Ryzlink rýnský pěstuje po celém světě a je zařazován mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína. Víno vyniká jemností, kořenitostí, harmonií s výraznější, ale velmi příjemnou kyselinou a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým, a přece dlouho trvajícím vjemem. Je to odrůda, která má vysokou mezinárodní prestiž, získanou zejména výběry z přezrálých bobulí a vysokým potenciálem dlouhodobé uchovatelnosti vína.
Sauvignon
Pochází z největší francouzské vinařské oblasti Bordeaux. Vyžaduje výborné polohy a horší půdní podmínky, aby se mírnila bujnost růstu. V méně příznivých ročnících, v severnějších oblastech a při vyšší vlhkosti vznikají travnaté, kopřivové, paprikové tóny ve vůni i chuti. Při vyšším slunečním svitu a lepší vyzrálosti hroznů se začínají objevovat ovocné tóny. Napřed černorybízové, angreštové, kiwi se zábleskem citronu, pak u měkčích a kulatějších vín broskve, nektarinky a meloun. U sladkých výběrů meruňka, pomeranče, ananas i marcipán. Ze zámoří tropické ovoce.
Pálava
Je křížencem odrůd Tramín a Müller-Thurgau. Vyžaduje vlhčí, živné půdy v dobrých polohách. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší než u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobrou cukernatost a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů. Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší. Aromatické látky typu Tramínu jsou obohaceny o vanilkové tóny. Vzhledem k poněkud vyššímu obsahu kyselin než má Tramín, mívají vína Pálavy jemnější harmonii a jsou pro mnohé konzumenty přitažlivější.
Muškát Ottonel
Pochází z Francie a dává v teplých oblastech jemná muškátová vína. Je to odrůda pěstitelsky obtížná, a proto z moravských vinic postupně mizí. Vína mohou být plná a harmonická, pokud mají příznivý obsah kyselin a jsou reduktivně vyškolena.
Irsay Oliver
Je maďarskou muškátovou odrůdou, která zraje brzy a jejíž hrozny jsou vhodné i jako hrozen stolní. Víno se prozradí muškátově-kořenitou vůní a nízkým obsahem kyselin. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků.
Chardonnay
Odrůda pochází z Burgundska a pravděpodobně vznikla samovolným křížením (Pinot noir x Heunisch), jak bylo zjištěno genovou analýzou.
Scheurebe
Je to pozdní moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín, vyšlechtěná v Německu roku 1916. Je po odrůdě Müller Thurgau, společně s odrůdou Kerner, jedním z nejúspěšnějších německých novokřížení, nicméně je odrůdou poměrně náročnou na polohy.
Konkrétní vína i s cenami na telefonický či e-mailový dotaz.
Použité zdroje:
1) KRAUS, Vilém; KUTTELVAŠER, Zdeněk; VURM, Bohumil. Encyklopedie českého a moravského vína. Praha : Vimperk, 1997. 223 s. ISBN 80-7176-845-6.
2) STÁVEK, Jan. Velkopavlovická vinařská podoblast. Praha : Radix, 2008. 179 s. ISBN 97-80-86031-76-7.
3) Vína z Moravy, vína z Čech [online]. 2005 [cit. 2011-03-16]. O víně - odrůdy. Dostupné z WWW http://www.wineofczechrepublic.cz/3-5-odrudy-cz.html